Newsletter!

Przepisy Oczyszczanie

Herbata oczyszczająca:

1 łyżeczka nasion kopru włoskiego

1 łyżeczka ziaren kuminu

1 łyżeczka nasion kolendry

łyżeczka pokrojonego świeżego imbiru

2 kubki zimnej wody

Do garnuszka wlewamy wodę i wsypujemy wszystkie składniki Gotujemy 3 -4 minuty. Pijemy ciepłe.

Zupa z kabaczka

1 duży kabaczek

2 łyżki sklarowanego masła

½ łyżeczki kurkumy, kolendry, sproszkowanego mango

Do garnka wkładamy masło, gdy się rozgrzeje, wkładamy pokrojony w kostkę kabaczek, wsypujemy przyprawy i mieszamy tak aby przyprawy pokryły kabaczek. Wlewamy wodę i gotujemy do miękkości. Miksujemy.

Sabji z cukinii

3 cukinie

2 łyżki sklarowanego masła

½ łyżeczki kurkumy, kolendry, asafetidy

W garnku rozpuszczamy sklarowane masło. Wkładamy pokrojoną w kostkę cukinię i wsypujemy przyprawy. Dokładnie mieszamy. Dolewamy trochę wody i dusimy do miękkości.

Mung Dal Kitchari

1 kubek zielonego dalu (połówki)

1 kubek ryżu basmati

1 mały kawałek świeżego imbiru, drobno posiekanego

3 łyżki masła sklarowanego

5 kardamonów

5 całych goździków

10 ziaren czarnego pieprzu

3 liście laurowe

¼ łyżeczki kurkumy

¼ soli

mały kawałek  kory cynamonu

6 kubków wody

Dokładnie myjemy ryż i dal. Żeby łatwiej się trawiło możemy dal namoczyć na kilka godzin. Rozgrzewamy masło sklarowane. Wkładamy cynamon, kardamon, pieprz i goździki i liście laurowe. Podsmażamy aż zaczną wydzielać zapach. Wsypujemy ryż i dal. Wkładamy pozostałe przyprawy i mieszamy. Wlewamy wodę. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na silnym ogniu przez pięć minut, potem zmniejszamy i na małym ogniu gotujemy 25-30 minut.