Newsletter!

Masło klarowane (ghee)

Masło ghee czyli klarowane masło robione w domu

2 kostki masła ,nie mniej niż 82% tłustego, organicznego.

Włożyć do garnuszka, rozpuścić, zbierać pianę z wierzchu, wąchać  czy już pachnie orzechowo, patrzeć ,aż na dnie garnuszka osadzą się brązowe cząstki ,ale masło ma być żółte, nie brązowe.

Wtedy zdjąć masło z gazu albo kuchenki elektrycznej i wlać przez sitko  do wyparzonego słoika, z wyłożoną gazą na wierzchu (apteka, gaziki ,najmniejszy rozmiar) i pozostawić do ostygnięcia.

Zamknąć słoik, trzymać  na wierzchu ,nie w lodówce, brać łyżką wyparzoną nad świecą albo zapalniczką – wtedy ghee stoi i nie psuje się.

Uwaga, używać ilości zgodne z przepisami, nie więcej czyli około 1  łyżeczki  ghee na osobę dziennie.