Przygotowanie: Ryż umyj 5 razy w zimnej wodzie. Wodę zagotuj w garnku. Włoszczyznę oraz pozostałe warzywa obierz i pokrój na części lub w plasterki. Wsyp mokry ryż do wrzątku, lekko go
soląc. Warzywa włóż do parownika ( górnej części garnka do gotowania na parze) i po około 5 minutach, posyp przyprawami zaczynając od ziaren, a kończąc na sproszkowanych przyprawach.
Nie mieszaj ! Gotuj warzywa do miękkości. Ryż odcedź, wyłóż na środek talerza, a dookoła wyłóż warzywa i polej wszystko 3-4 kroplami ghee.
Na wierzch świeża kolendra lub natka albo koperek. Całość udekorowana dużym plastrem cytryny albo dwoma plastrami limonki.
Składniki:
1/3 filiżanki ryżu basmati na osobę
1/3 łyżeczki ghee do polania na końcu
1/3 włoszczyzny
1/4 brokuły
1/6 cukinii
1/8 fenkułu
1/4 pasternaku lub 1/4 batata
5 liść szpinaku na wierzch
1 plaster cytryny lub 2 plastry limonki
1/4 łyżeczki świeżej kolendry lub natki lub koperku
Zimna woda
Przyprawy, po 1/6 łyżeczki;
kurkuma, ziarna kuminu, ziarna kolendry, asafetyda, sól himalajska albo kamienna