Newsletter!

Sałatka z Jarmużu z sezamem

Zielone bogactwa jarmużu 
 
Na wiosnę warto  wzbogacić jadłospis  interesującymi dodatkami warzywnymi, które dostarczą organizmowi zastrzyku witamin oraz poprawią biologiczne samopoczucie.

Jarmuż jest  jest doskonałym wzbogaceniem diety, całorocznie,  szczególnie zimą i na wiosnę. To niezwykle wartościowe warzywo, które jest jednocześnie łatwo dostępne, a przy tym oryginalnie przyrządzone może wnieść ciekawe walory smakowe do dań. ?

Czemu jarmuż zawdzięcza swoje bogactwa?

Głównie swoim właściwościom  wchłaniania i gromadzenia. Jarmuż rośnie w trudnych, zimowych warunkach, dlatego musi gromadzić jak najwięcej wartościowych składników czerpanych ze środowiska. Wtedy  roślina się uodparnia, a my jedząc jego kwiat, dostarczamy swojemu organizmowi potężnego zastrzyku witamin i składników odżywczych. Przede wszystkim należy do nich wapń, którego jarmuż ma w sobie najwięcej spośród wszystkich warzyw kapustnych.

Dlatego okazuje się praktycznym składnikiem diety dla tych, którzy nie tolerują mleka.

Żelazo pozwalające na  prawidłową wymianę oddechową również gromadzone jest w jarmużu. Warzywo zawiera w sobie także potas, fosfor i magnez, dzieki któremu układ krwionośny i nerwowy sprawnie funkcjonują.

Pozytywnie wpływa na pracę jelit poprzez regenerację ich błony śluzowej, również korzystnie zmieniając skład  flory bakteryjnej.

Jest  także pomocny przy dolegliwościach oczu spowodowanych długotrwałym kontaktem z komputerem, głównie dzięki zawartości witaminy A.

Jako, że jarmuż jest warzywem z rodziny kapustnych, żeby właściwie go  przyrządzić, warto do potraw dodawać przyprawy  przyjazne trawieniu czyli kolendrę, kminek, fennel.

Warzywa pokroju jarmużu, z właściwościami chłonięcia składników z gleby, często czerpią z niej również związki, którymi są nawożone pola hodowlane. Dlatego dobrze jest  korzystać z  własnej uprawy, chociażby na balkonie albo kupna z ekologicznych źródeł.

Jarmuż posiada ciekawą właściwość różnorodnego smaku w zależności od warunków. Chcąc cieszyć się jego słodkawą odmianą, najlepiej  jadać go w porze jesienno-zimowej ( naturalne warunki rozkwitu jarmużu).

Podczas gotowania uwalnia i ulatnia  siarka, dlatego,, żeby ograniczyć ten zapach  gotuje się go na parze lub w małej ilości wody, krótko i bez przykrycia.

Istnieje dużo pomysłów na ciekawe potrawy z udziałem jarmużu. Tym razem,  przedstawię go w formie sałatki, w duecie z sezamem.


Składniki :

300g jarmużu , umytego i pozbawionego twardych łodyg

2 ząbki czosnku

2 cm imbiru pokrojonego  w cienkie paseczki

4 cm pora , biała cześć – cienkie paseczki

3 małe marchewki pokrojone w podłużne plastry , następnie w paseczki

1 łyżeczka ghee

2 łyżki soku z cytryny

5 łyżek sosu sojowego

2 łyżki oleju sezamowego

2 łyżki prażonych ziaren sezamu


Najpierw jarmuż oskubujemy i zalewamy ciepłą wodą w dużej misce.
Wymaczamy, myjemy i suszymy na sitku, a warzywa i przyprawy kroimy w paski.
Gdy mamy przygotowane produkty, nagrzewamy dużą patelnię. Dodajemy łyżeczkę ghee i od razu wrzucamy czosnek wraz z imbirem.
Delikatnie podgrzewamy, aż do poczucia zapachu. Wtedy dodajemy pora i marchewkę,  a całość mieszamy na średnim ogniu. Zwiększamy gaz i wrzucamy jarmuż.  Prażymy mieszając, aby woda odparowywała.
Po 2 minutach dodajemy sos sojowy i dalej mieszamy, aż jarmuż zmięknie. Cały proces trwa ok 3-4 min. Woda musi odparować, a warzywa lekko zmięknąć. Sprawdzamy smak i doprawiamy sokiem z cytryny oraz jasnym  sosem sojowym.

Doprawione danie przekładamy na talerz polewając olejem sezamowym i prażonym sezamem.

Potrawa z bogatym, ciekawym smakiem, a jarmuż w wydaniu prażonym przypomina konsystencją szpinak. Smacznego!