Newsletter!

Curry z warzyw z batatami z miseczką kaszy jaglanej

Przygotowanie: kalafior rozdrabniamy na różyczki. Warzywa  obieramy i kroimy w kostkę.

Do garnka wkładamy ghee i  przyprawy. Czekamy chwilę. Dodajemy warzywa. Czekamy chwilę. Wlewamy ½ filiżanki wody dla każdego. Kilka chwil gotujemy. Dokładnie mieszamy. Dolewamy wody i dusimy na małym ogniu. Podajemy  z natką i kropla ghee oraz plasterkiem limonki( wyszorowanej  przedtem pod bardzo ciepłą wodą).

Kasza jaglana na sypko

Kasze umyć  3 razy i zalać   wodą, 5x więcej wody niż kaszy. Od zagotowania, 10 minut gotować na średnim ogniu. Jak będzie al dente, ale nie twarda, odsączamy ją na gęstym sitku, zalewamy kilka razy zimna wodą, żeby się nie kleiła .Wkładamy na chwilę ponownie do garnka ,żeby ocieplić kaszę. Podajemy w miseczkach

Składniki 

1/2 filiżanki  kaszy jaglanej                                              

1/3 batata                                                                           

1/6  kalafiora                                                                      

1/2 marchewki                                                                   

1/4 selera                                                                             

 1/4 cukinii                                                                            

plasterek limonki

Przyprawy

1/6 łyżeczki asafetydy w proszku

 1/6 łyżeczki kurkumy

1/6 łyżeczki nasion  kolendry

1/2 małej kropli pasty z tamaryndowca

1/8 łyżeczki soli himalajskiej 

1/4 łyżeczki natki