Przygotowanie: kalafior rozdrabniamy na różyczki. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę.
Do garnka wkładamy ghee i przyprawy. Czekamy chwilę. Dodajemy warzywa. Czekamy chwilę. Wlewamy ½ filiżanki wody dla każdego. Kilka chwil gotujemy. Dokładnie mieszamy. Dolewamy wody i dusimy na małym ogniu. Podajemy z natką i kropla ghee oraz plasterkiem limonki( wyszorowanej przedtem pod bardzo ciepłą wodą).
Kasza jaglana na sypko
Kasze umyć 3 razy i zalać wodą, 5x więcej wody niż kaszy. Od zagotowania, 10 minut gotować na średnim ogniu. Jak będzie al dente, ale nie twarda, odsączamy ją na gęstym sitku, zalewamy kilka razy zimna wodą, żeby się nie kleiła .Wkładamy na chwilę ponownie do garnka ,żeby ocieplić kaszę. Podajemy w miseczkach
Składniki
1/2 filiżanki kaszy jaglanej
1/3 batata
1/6 kalafiora
1/2 marchewki
1/4 selera
1/4 cukinii
plasterek limonki
Przyprawy
1/6 łyżeczki asafetydy w proszku
1/6 łyżeczki kurkumy
1/6 łyżeczki nasion kolendry
1/2 małej kropli pasty z tamaryndowca
1/8 łyżeczki soli himalajskiej
1/4 łyżeczki natki