Newsletter!

Fasolka mung z kokosem i szalotką

Przygotowanie:

Z brązowego kokosa uzyskaną wodę kokosową odlać do szklanego naczynia i podać osobom w ilości ½ filiżanki, jako lek. Zrobić wiórki kokosowe, po 1/3 filiżanki na osobę. 

Granat obić  nożem lub młotkiem ,przekroić równolegle do podłogi, złamać na kilka części i wydłubać  same nasionka.

  Fasolkę mung dokładnie umyć i namoczyć na noc (lub przynajmniej 2 godziny).

Ugotować ją z dodatkiem liści laurowych lub liści curry. 2 minuty przed końcem gotowania ( po około 20 minutach), dodać drobno pokrojoną szalotkę i sól. Gotować na małym ogniu  2 minuty, nie więcej, odcedzić, wyłożyć do miseczek. Posypać fasolkę świeżym imbirem pociętym w paseczki, świeżymi wiórkami kokosowymi oraz świeżą kolendrą  i ziarenkami granatu. Skropić limonką i ghee.

Składniki

1 filiżanka zielonej  fasolki mung                                              

1/4 cebulka szalotki ( nie może być inna)                                 

1/2  brązowego kokosa                                                               

Plaster limonki                                                                               

Pół owocu granatu

Kilkanaście kropli ghee

Przyprawy

1/2 liścia laurowego lub 1 listek curry

1/8 łyżeczki świeżego imbiru

1/2 łyżeczki świeżej kolendry lub natki

1/8 łyżeczki soli himalajskiej lub kamiennej