Przygotowanie:
Z brązowego kokosa uzyskaną wodę kokosową odlać do szklanego naczynia i podać osobom w ilości ½ filiżanki, jako lek. Zrobić wiórki kokosowe, po 1/3 filiżanki na osobę.
Granat obić nożem lub młotkiem ,przekroić równolegle do podłogi, złamać na kilka części i wydłubać same nasionka.
Fasolkę mung dokładnie umyć i namoczyć na noc (lub przynajmniej 2 godziny).
Ugotować ją z dodatkiem liści laurowych lub liści curry. 2 minuty przed końcem gotowania ( po około 20 minutach), dodać drobno pokrojoną szalotkę i sól. Gotować na małym ogniu 2 minuty, nie więcej, odcedzić, wyłożyć do miseczek. Posypać fasolkę świeżym imbirem pociętym w paseczki, świeżymi wiórkami kokosowymi oraz świeżą kolendrą i ziarenkami granatu. Skropić limonką i ghee.
Składniki
1 filiżanka zielonej fasolki mung
1/4 cebulka szalotki ( nie może być inna)
1/2 brązowego kokosa
Plaster limonki
Pół owocu granatu
Kilkanaście kropli ghee
Przyprawy
1/2 liścia laurowego lub 1 listek curry
1/8 łyżeczki świeżego imbiru
1/2 łyżeczki świeżej kolendry lub natki
1/8 łyżeczki soli himalajskiej lub kamiennej