Newsletter!

owsianka po ajurwedyjsku

Śniadanie : owsianka ( jaglanka)  po ajurwedyjsku

Składniki na 1-2 osoby:

 2 filiżanki płatków owsianych ( lub kaszy jaglanej)

 1 łyżeczka ghee

 pół jabłka

 namoczone i przelane wrzątkiem  ½  filiżanki rodzynek  i migdałów( obranych ze skóry)

 mała garść namoczonego wcześniej jasnego sezamu ( źródło łatwo przyswajalnego wapnia)

 Przyprawy:

1/4 łyżeczki kurkumy

1/4 łyżeczki  świeżego, pokrojonego lub startego na tarce imbiru

 kilka nasion kolendry

kilka nasion kopru włoskiego

2 łyżeczki wiórek kokosowych z brązowego kokosa, świeżo utartych na tarce z grubymi oczkami

woda kokosowa

Przygotowanie:

Migdały  namoczyć na noc w gorącej wodzie, a przed przygotowaniem, obrać je  ze skóry. Rodzynki przelać gorącą wodą   i odstawić na kilka minut w miseczce.

Płatki owsiane ( lub  wypłukaną kasze jaglaną) podgrzać w garnku 2-3 minuty, dodać   łyżeczkę ghee oraz obraną i pokrojoną w dużą kostkę połowę jabłka. Posypać to kurkumą, kolendrą, koprem włoskim, świeżym imbirem. Zalać wszystko wodą kokosową  i podgrzewać. Po 2-3 minutach dodać 2 filiżanki wody, zagotować, i po 2-3 minutach dodać wiórki kokosowe oraz wodę z kokosa, którą uzyskujemy przed otwarciem orzecha ( przekłuć nożem najbardziej miękką z trzech plamek na kokosie i wytrząsnąć wodę kokosową – cenny eliksir).

Ogólnie:

Jest to znakomite, odżywcze, lekkostrawne, śniadanie, składające się z kaszy lub płatków i kokosa oraz przypraw, które dobroczynnie działają na system trawienny. Danie to wprowadza do organizmu czynnik sattwiczny .Wzmacnia ciało i umysł. Jest „żywe”, ciepłe i pełne składników odżywczych. Zawsze zrobione na świeżo, przed podaniem.

Można je jeść na zmianę: raz z kaszą jaglaną, a następnego dnia z płatkami owsianymi. Inne owoce do zastosowania w tym śniadaniowym daniu to:  gruszka,  oraz świeża śliwka, zimą suszona, bez dodatku  cukru.

Kategorie.