Śniadanie : owsianka ( jaglanka) po ajurwedyjsku
Składniki na 1-2 osoby:
2 filiżanki płatków owsianych ( lub kaszy jaglanej)
1 łyżeczka ghee
pół jabłka
namoczone i przelane wrzątkiem ½ filiżanki rodzynek i migdałów( obranych ze skóry)
mała garść namoczonego wcześniej jasnego sezamu ( źródło łatwo przyswajalnego wapnia)
Przyprawy:
1/4 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki świeżego, pokrojonego lub startego na tarce imbiru
kilka nasion kolendry
kilka nasion kopru włoskiego
2 łyżeczki wiórek kokosowych z brązowego kokosa, świeżo utartych na tarce z grubymi oczkami
woda kokosowa
Przygotowanie:
Migdały namoczyć na noc w gorącej wodzie, a przed przygotowaniem, obrać je ze skóry. Rodzynki przelać gorącą wodą i odstawić na kilka minut w miseczce.
Płatki owsiane ( lub wypłukaną kasze jaglaną) podgrzać w garnku 2-3 minuty, dodać łyżeczkę ghee oraz obraną i pokrojoną w dużą kostkę połowę jabłka. Posypać to kurkumą, kolendrą, koprem włoskim, świeżym imbirem. Zalać wszystko wodą kokosową i podgrzewać. Po 2-3 minutach dodać 2 filiżanki wody, zagotować, i po 2-3 minutach dodać wiórki kokosowe oraz wodę z kokosa, którą uzyskujemy przed otwarciem orzecha ( przekłuć nożem najbardziej miękką z trzech plamek na kokosie i wytrząsnąć wodę kokosową – cenny eliksir).
Ogólnie:
Jest to znakomite, odżywcze, lekkostrawne, śniadanie, składające się z kaszy lub płatków i kokosa oraz przypraw, które dobroczynnie działają na system trawienny. Danie to wprowadza do organizmu czynnik sattwiczny .Wzmacnia ciało i umysł. Jest „żywe”, ciepłe i pełne składników odżywczych. Zawsze zrobione na świeżo, przed podaniem.
Można je jeść na zmianę: raz z kaszą jaglaną, a następnego dnia z płatkami owsianymi. Inne owoce do zastosowania w tym śniadaniowym daniu to: gruszka, oraz świeża śliwka, zimą suszona, bez dodatku cukru.