
Składniki dla 1 osoby:
1 jajko wiejskie na osobę
1/2 łyżeczki ghee
1/4 pomidora
1/6 papryki
1/3 cukinii
1 cebulka szalotka
1 łyżka świeżego kopru
Przyprawy:
1/3 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki kolendry
1/3 łyżeczki kopru włoskiego
1/3 łyżeczki soli himalajskiej lub czarnej hinduskiej ( pachnie jak gotowane jajka)
Przygotowanie:
Na patelnię włóż ghee, a po chwili pokrojone warzywa. Podgrzewaj je, a następnie, za 2-3 minuty dopraw przyprawami. Po kolejnych 2-3 minutach wbij na warzywa jaja, dodaj sól i dokładnie wymieszaj.
Kiedy jaja będą ścięte wyłóż jajecznicę z warzywami na talerze, dekorując ją drobno pokrojonym koprem.
Smacznego!
Jajecznicy nie łączymy z chlebem, ale ponieważ dużo osób nie zje jajecznicy bez chleba,
wyjątkowo dodaliśmy po 1 małej kromce żytniego na zakwasie.