Herbata oczyszczająca:
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
1 łyżeczka ziaren kuminu
1 łyżeczka nasion kolendry
łyżeczka pokrojonego świeżego imbiru
2 kubki zimnej wody
Do garnuszka wlewamy wodę i wsypujemy wszystkie składniki Gotujemy 3 -4 minuty. Pijemy ciepłe.
Zupa z kabaczka
1 duży kabaczek
2 łyżki sklarowanego masła
½ łyżeczki kurkumy, kolendry, sproszkowanego mango
Do garnka wkładamy masło, gdy się rozgrzeje, wkładamy pokrojony w kostkę kabaczek, wsypujemy przyprawy i mieszamy tak aby przyprawy pokryły kabaczek. Wlewamy wodę i gotujemy do miękkości. Miksujemy.
Sabji z cukinii
3 cukinie
2 łyżki sklarowanego masła
½ łyżeczki kurkumy, kolendry, asafetidy
W garnku rozpuszczamy sklarowane masło. Wkładamy pokrojoną w kostkę cukinię i wsypujemy przyprawy. Dokładnie mieszamy. Dolewamy trochę wody i dusimy do miękkości.
Mung Dal Kitchari

1 kubek zielonego dalu (połówki)
1 kubek ryżu basmati
1 mały kawałek świeżego imbiru, drobno posiekanego
3 łyżki masła sklarowanego
5 kardamonów
5 całych goździków
10 ziaren czarnego pieprzu
3 liście laurowe
¼ łyżeczki kurkumy
¼ soli
mały kawałek kory cynamonu
6 kubków wody
Dokładnie myjemy ryż i dal. Żeby łatwiej się trawiło możemy dal namoczyć na kilka godzin. Rozgrzewamy masło sklarowane. Wkładamy cynamon, kardamon, pieprz i goździki i liście laurowe. Podsmażamy aż zaczną wydzielać zapach. Wsypujemy ryż i dal. Wkładamy pozostałe przyprawy i mieszamy. Wlewamy wodę. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na silnym ogniu przez pięć minut, potem zmniejszamy i na małym ogniu gotujemy 25-30 minut.