Na wiosnę warto wzbogacić jadłospis interesującymi dodatkami warzywnymi, które dostarczą organizmowi zastrzyku witamin oraz poprawią biologiczne samopoczucie.
Jarmuż jest jest doskonałym wzbogaceniem diety, całorocznie, szczególnie zimą i na wiosnę. To niezwykle wartościowe warzywo, które jest jednocześnie łatwo dostępne, a przy tym oryginalnie przyrządzone może wnieść ciekawe walory smakowe do dań. ?
Czemu jarmuż zawdzięcza swoje bogactwa?
Głównie swoim właściwościom wchłaniania i gromadzenia. Jarmuż rośnie w trudnych, zimowych warunkach, dlatego musi gromadzić jak najwięcej wartościowych składników czerpanych ze środowiska. Wtedy roślina się uodparnia, a my jedząc jego kwiat, dostarczamy swojemu organizmowi potężnego zastrzyku witamin i składników odżywczych. Przede wszystkim należy do nich wapń, którego jarmuż ma w sobie najwięcej spośród wszystkich warzyw kapustnych.
Dlatego okazuje się praktycznym składnikiem diety dla tych, którzy nie tolerują mleka.
Żelazo pozwalające na prawidłową wymianę oddechową również gromadzone jest w jarmużu. Warzywo zawiera w sobie także potas, fosfor i magnez, dzieki któremu układ krwionośny i nerwowy sprawnie funkcjonują.
Pozytywnie wpływa na pracę jelit poprzez regenerację ich błony śluzowej, również korzystnie zmieniając skład flory bakteryjnej.
Jest także pomocny przy dolegliwościach oczu spowodowanych długotrwałym kontaktem z komputerem, głównie dzięki zawartości witaminy A.
Jako, że jarmuż jest warzywem z rodziny kapustnych, żeby właściwie go przyrządzić, warto do potraw dodawać przyprawy przyjazne trawieniu czyli kolendrę, kminek, fennel.
Warzywa pokroju jarmużu, z właściwościami chłonięcia składników z gleby, często czerpią z niej również związki, którymi są nawożone pola hodowlane. Dlatego dobrze jest korzystać z własnej uprawy, chociażby na balkonie albo kupna z ekologicznych źródeł.
Jarmuż posiada ciekawą właściwość różnorodnego smaku w zależności od warunków. Chcąc cieszyć się jego słodkawą odmianą, najlepiej jadać go w porze jesienno-zimowej ( naturalne warunki rozkwitu jarmużu).
Podczas gotowania uwalnia i ulatnia siarka, dlatego,, żeby ograniczyć ten zapach gotuje się go na parze lub w małej ilości wody, krótko i bez przykrycia.
Istnieje dużo pomysłów na ciekawe potrawy z udziałem jarmużu. Tym razem, przedstawię go w formie sałatki, w duecie z sezamem.
Składniki :
300g jarmużu , umytego i pozbawionego twardych łodyg
2 ząbki czosnku
2 cm imbiru pokrojonego w cienkie paseczki
4 cm pora , biała cześć – cienkie paseczki
3 małe marchewki pokrojone w podłużne plastry , następnie w paseczki
1 łyżeczka ghee
2 łyżki soku z cytryny
5 łyżek sosu sojowego
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki prażonych ziaren sezamu
Najpierw jarmuż oskubujemy i zalewamy ciepłą wodą w dużej misce. Wymaczamy, myjemy i suszymy na sitku, a warzywa i przyprawy kroimy w paski. Gdy mamy przygotowane produkty, nagrzewamy dużą patelnię. Dodajemy łyżeczkę ghee i od razu wrzucamy czosnek wraz z imbirem. Delikatnie podgrzewamy, aż do poczucia zapachu. Wtedy dodajemy pora i marchewkę, a całość mieszamy na średnim ogniu. Zwiększamy gaz i wrzucamy jarmuż. Prażymy mieszając, aby woda odparowywała. Po 2 minutach dodajemy sos sojowy i dalej mieszamy, aż jarmuż zmięknie. Cały proces trwa ok 3-4 min. Woda musi odparować, a warzywa lekko zmięknąć. Sprawdzamy smak i doprawiamy sokiem z cytryny oraz jasnym sosem sojowym.
Doprawione danie przekładamy na talerz polewając olejem sezamowym i prażonym sezamem.
Potrawa z bogatym, ciekawym smakiem, a jarmuż w wydaniu prażonym przypomina konsystencją szpinak. Smacznego!