Newsletter!

Warzywa na parze z miseczką ryżu z wody

Przygotowanie: Ryż umyj 5 razy w zimnej wodzie. Wodę zagotuj w garnku. Włoszczyznę oraz pozostałe warzywa  obierz  i pokrój  na  części lub w plasterki. Wsyp mokry ryż do wrzątku, lekko go

soląc. Warzywa włóż do parownika  ( górnej części garnka do gotowania  na parze) i po około 5 minutach, posyp  przyprawami zaczynając od ziaren, a kończąc na sproszkowanych przyprawach.

Nie mieszaj ! Gotuj warzywa  do miękkości. Ryż odcedź, wyłóż na środek talerza, a dookoła wyłóż warzywa i polej wszystko 3-4 kroplami ghee.

Na wierzch świeża kolendra lub natka albo koperek. Całość  udekorowana dużym plastrem  cytryny  albo dwoma plastrami  limonki.

Składniki:                                                                                      

1/3  filiżanki ryżu basmati na osobę                                                          

1/3 łyżeczki ghee do polania na końcu                                    

1/3 włoszczyzny

1/4 brokuły

1/6 cukinii

1/8  fenkułu

1/4 pasternaku lub 1/4 batata

5 liść szpinaku na wierzch

1 plaster cytryny lub 2 plastry limonki

1/4 łyżeczki świeżej kolendry lub natki lub koperku

Zimna woda

 Przyprawy, po 1/6 łyżeczki;

kurkuma, ziarna kuminu, ziarna kolendry, asafetyda, sól himalajska albo kamienna