Newsletter!

Zupa z cukini

Składniki dla 2 osób:

½ marchewki

½  pietruszki

¼ selera

½ fenkuła (koper włoski)

1 mały pomidor  albo kropla pasty z tamaryndowca 

1 mały ziemniak

1 cukinia (obrana, chyba, że bardzo młoda)

1-2  łyżeczki  sklarowanego masła ( ghee )

Przyprawy:

½ łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki  kolendry

¼ łyżeczki kuminu

¼ łyżeczki asafetydy  (hink)

¼ łyżeczki suszonej kozieradki

 ¼ łyżeczki soli  morskiej, nie przetworzonej

¼ łyżeczki świeżego imbiru

 2 łyżeczki natki oraz 2 łyżeczki  świeżej kolendry lub natki

Przygotowanie:

plastry  marchewkę, pietruszkę, seler, fenkuł ,  ziemniak,  pomidor, cukinię.

Do garnka wkładamy po 1 łyżeczce ghee na osobę. Gdy się rozgrzeje, wkładamy pokrojoną w cienkie

 Podgrzewamy 5 minut i wsypujemy przyprawy:

 kurkumę, kolendrę, kumin, asafetydę, kozieradkę   i sól oraz starty  lub pokrojony drobno świeży imbir. Podgrzewamy 5 minut, mieszamy, a następnie wlewamy po filiżance wody dla każdego uczestnika obiadu. Woda ledwie zakrywa warzywa.

 Pozostawiamy do zagotowania , a potem zmniejszamy ogień i 10 minut jeszcze  gotujemy, aż warzywa  będą miękkie.

Podajemy w głębokim talerzu, posypane natką lub świeżą kolendrą, a w miseczce każdy dostaje ryż basmati. Smacznego!

Ta zupa jest bardzo smaczna i bardzo zdrowa. Jest pełna warzyw w znakomitym połączeniu, wszystkich  sześciu smaków: słodkiego, słonego, kwaśnego, gorzkiego, ostrego i cierpkiego.

Jest lekkostrawna, sattwiczna i  bardzo odżywiająca. Ma także właściwości oczyszczające organizm.

Kategorie.